< Tillbaka

Kan HIFU behandlingar ersätta ansiktslyft?

bildfel

High-Intensity Focused Ultrasound, eller kort, HIFU, är en relativt ny skönhetsbehandling för hud-lyft, som är icke invasiv, dvs ingen penetrering eller skada görs på huden och behandlingen anses av en del vara ett relativt smärtfritt alternativ till ansiktslyft. Behandlingen använder ultraljuds energi för att framkalla produktion av collagen, vilket resulterar i fastare hud.

Den första användningen av HIFU för skönhetsbehandlingar skedde redan 2008 och godkändes av amerikanska Food and Drug Administration (FDA) året efter och gällde då lyft av ögonbryn. Andra behandlingsområden har därefter också godkänts.

Ett flertal mindre kliniska studier har funnit att HIFU är en säker och effektiv behandling av ansiktslyft. Kunder kunde se resultat efter ett par månader från behandlingen utan de risker som associeras med kirurgiska ingrepp.

Större kliniska studier behövs för att med säkerhet bestämma vilka grupper av personer som är bäst lämpade för denna typ av behandling. Hittills har HIFU visat sig vara en lovande behandling som kan ersätta ansiktslyft, speciellt för personer som inte vill ta den risk och återhämtningstid som kirurgiskt lyft medför.

HIFU Ansiktsbehandling

HIFU använder fokuserat ultraljuds energi som riktar in sig på hudlager under ytan, som får vävnaden att snabbt värmas upp. När cellerna i det uppvärmda området når en viss temperatur, så uppstår en kontrollerad skada på cellen. Detta kan låta motsägande, men skadan stimulerar i själva verket cellen att producera mer collagen, det protein som ger huden struktur.

Ökningen av collagen resulterar i fastare och spänstigare hud. Tack vare att ultraljudet är fokuserat på ett specifikt lager, så uppstår ingen skada på hudens yta eller på vävnaden under huden.

Den huvudsakliga skillnaden mellan traditionell HIFU och nyare metoder så som HIFU 3D är att fler punkter i den uppvärmda vävnaden behandlas, vilket resulterar i ett bättre resultat med ökad produktion av collagen.

HIFU är inte nödvändigtvis lämplig för alla, generellt fungerar behandlingen bäst för personer som är 30 år eller äldre, med mild till måttligt slapp hud. Personer med solskadad hud eller en hög grad av slapphet, kan behöva flera behandlingar innan önskat resultat uppnåtts.

Äldre personer med väldigt slapp och hängig hud är inte nödvändigtvis lämpliga kandidater och kan få bättre resultat från kirurgiskt lyft.

HIFU rekommenderas inte för människor som har infektioner, öppna sår, metall föremål/piercing i området som ska behandlas.

 

Vad är då fördelarna med HIFU?

Enligt American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), har HIFU och andra icke-kirurgiska alternativ till ansiktslyft blivit väldigt populära under de senaste åren. Totala antalet behandlingar, registrerade av ASAPS, som gjorts mellan 2012 och 2017 har ökat med 64.8 procent.

 

HIFU har många fördelar för skönhetsbehandlingar, så som:

  • Uppstramning av hud på hals, kinder och ögonbryn

  • Uppstramning av décolletage

  • Utjämning av huden

  • Ingen återhämtnings period efter behandlingen och inga ärr.

I en klinisk studie gjort 2017, med 32 koreaner, har det visat sig att HIFU signifikant har ökat hudens elasticitet på haka, mage och lår efter 12 veckor.

I en större studie involverande 93 personer, bedömer 66 procent av de som behandlats med HIFU, 90 dagar efter utförd behandling, att deras ansikte och hals ser bättre ut än tidigare.

Hur känns HIFU?

Du kan känna visst obehag under en HIFU behandling, en del områden är känsligare än andra, men generellt är det inte värre än att de flesta klarar av det utan problem. En del beskriver det som små elektriska pulser eller prickar.

För de som är oroliga över eventuell smärta, så kan Ipren med fördel tas en halvtimme till en timme innan behandlingen.

Direkt efter behandlingen kan du uppleva en lätt rodnad eller känna dig svullen, men det lägger sig gradvis under ett par timmar. I sällsynta fall kan du uppleva tillfällig domning eller blåmärken, men dessa biverkningar går vanligtvis bort av sig själv efter ett par dagar.

Hur går en ansiktsbehandling med HIFU till?

Ingen speciell förberedelse behövs innan behandlingen. Allt du behöver tänka på är att ta bort all smink och andra hudprodukter från ansiktet.

Vid din behandling kan du förvänta dig följande,

  1. Din certifierade hudterapeut börjar med att rengöra ansiktet.

  2. Området som ska behandlas delas upp i sektioner, för att systematiskt och noggrant kunna behandla området.

  3. Därefter appliceras en ultraljuds gel, för att ge bästa överföring från apparaten till det behandlade området.

  4. HIFU apparaten placeras på huden, dess styrka och behandlingsdjup justeras utifrån vilket område eller sektion som behandlas.

  5. När behandlingen är klar, tas HIFU apparaten bort och ultraljuds gelen torkas bort.

Under pågående behandling kan du uppleva värme och en stickande känsla.

 

Direkt efter behandlingen kan du återuppta dina vanliga aktiviteter, viss rådnad och svullenhet kan uppstår, men lägger sig inom loppet av ett par timmar. En viss ömhet eller lätt stickande känsla kan upplevas i det behandlade området i ett par veckor.

 

Avslutningsvis

HIFU anses vara en säker, effektiv och icke-invasiv behandling för lyft och åtstramning av hud. Behandlingens fördelar över kirurgiskt lyft är svåra att argumentera mot, du får inga snitt eller ärr i huden och du behöver ingen återhämtningstid. HIFU är också betydligt billigare än kirurgiskt lyft.

Flertalet behandlade ser fullt resultat redan efter tre månader från att behandlingen utförts.

Om du letar efter en behandling som är snabb, relativt smärtfri och icke-invasiv, så är HIFU ett utmärkt val, jämfört med ett kirurgiskt lyft.

Självklart är HIFU ingen mirakel kur mot åldrande och behandlingen är mest lämplig för personer med mild till måttlig hud slapphet och behandlingen kan behöva upprepas efter ett eller två år, i takt med att den naturliga åldringsprocessen tar över.