Hur fungerar permanent hårborttagning? Vad ska man tänka på?

En ung kvinna tar bort hår

Funderar du på permanent hårborttagning, har frågor kring vad det är och hur det fungerar? Då har du kommit rätt. I detta inlägg ska jag försöka förklara hur permanent hårborttagning fungerar, ge svar på de vanligaste frågorna och förhoppningsvis vet du därefter om detta är något för dig och vad du ska tänka på.

Oönskad hårväxt upplevs ofta som både jobbigt och frustrerande. Om man tycker det är jobbigt med sin hårväxt finns det många olika metoder, men vill man ha en långverkande metod är utbudet något mindre. De fyra vanligaste metoderna för långvarig hårborttagning är Laser, IPL, diatermi eller elektrolys. Vid elektrolys och diatermi förs en nål ner i hårsäcken som hettar upp hårsäcken så att den dör, medan laser och IPL använder ljus för att ta bort håret. I detta inlägget kommer jag prata om IPL och Laser.

Är håret borta för alltid med IPL/Laser-hårborttagning?

Det finns inget som heter permanent hårborttagning utan vad som är mer rättvisande är istället permanent hårreducering. Man kan aldrig säga att man inte får tillbaks något hår. Vid hormonella förändringar etc, kan hårceller stimuleras och på så vis kan ny hårväxt börja växa. Lång forskning visar att hår som behandlats med IPL/Laser inte växer tillbaks. Däremot kan håranlag som slumrat aktiveras på grund av hormonell påverkan såsom efter klimakteriet, mediciner eller av sjukdomar. Det rör sig då om helt nya hårstrån. Det som vi lyckas reducera bort är borta för alltid.

Kan alla hudtyper och hårtyper behandlas?

Desto mörkare hår och ljusare hud, desto snabbare och bättre behandlingsresultat får man. Hårborttagning är effektivare på tjockt hår än på tunt hår. Håret måste alltid innehålla melanin (pigmentet som ger hårstrået dess färg) för att hårborttagningen ska vara effektiv. Därmed fungerar inte metoden på vita/gråa hårstrån. Även rött hår kan vara svårt att behandla då det innehåller mindre pigment.

Riktigt mörk hud går inte att behandla med IPL/Laser hårborttagning då den mörka huden absorberar energin eftersom den innehåller mycket pigment. En viktig regel för hårborttagningen är att håret alltid måste vara mörkare än den omgivande huden. Det finns därför kombinationer av hår- och hud-typer som inte reagerar bra på hårborttagning med IPL/Laser. Det är därför viktigt att man har realistiska förväntningar inför hårborttagningen med IPL/Laser.

Tre kvinnor med olika hudfärg sitter med benen i kors på marken

Hur många behandlingar behövs?

Generellt behövs 6-8 behandlingar, med ca 1 månads mellanrum mellan behandlingarna. Exakt hur många som behövs är svårt att säga, då det är olika från person till person, hårfärg, område som ska behandlas, samt hur kraftig hårväxt personen har.

Varför det ska vara ca 1 månads mellanrum mellan behandlingarna beror på att det enbart är de hårsäckar som är i tillväxtfasen som kan behandlas, inte alla hårsäckar är i samma fas och man måste därför vänta, så att hårsäckarna hinner byta fas, innan nästa behandling görs. Det är därför som man kan uppleva att “håret kommer tillbaka”, om man avbryter kuren innan alla hårsäckar har behandlats. För de med väldigt kraftig hårväxt som tidigare inte gjort permanent hårborttagning, kan behandling göras med 3 veckors mellanrum.

Värt att tänka på före behandlingen

Man ska undvika att sola sig till den grad att huden skadas (bränd), minst 4 veckor innan behandlingen för bäst resultat. När man solar sig, aktiveras melaninen i huden och melanin-halten ökar. Vid behandling med Laser ökar därför risken för brännskador, eftersom ljuset absorberas av melaninet. Det är därför inte rekommenderat att vara solbränd innan behandling med laser. IPL kan användas på solad hud, men resultatet blir sämre, då ljuset inte bara leds ner i hårsäckarna utan även leds ner i huden, kan man enbart använda en lägre energi nivå. Med modernare Laser maskiner kan man justera för solbrun hud (ej bränd), men oavsett metod får man bäst resultat med så ljus hud som möjligt.

Om möjligt, kan du raka bort håret på området som ska behandlas ca 2-3 dagar innan behandlingen, så att ca 1-2 mm hår hinner växa ut. Det blir då synligt vilket hår som är i den aktiva fasen, samt du sparar tid vid själva behandlingen. Ca 1-2 mm hår behövs för att kunna leda ner ljuset i hårsäcken, annars fungerar inte behandlingen.

Du ska också undvika att ha kräm och andra produkter på området innan behandlingen.

Vad händer under behandlingen?

Behandlingen börjar med att din certifierade hudterapeut gör en bedömning av din hudtyp för att säkerställa att behandling kan utföras på korrekt sätt, samt att inga kontraindikationer finns.

En kvinna applicerar vax på en annan kvinnas ben

Därefter kan du förvänta dig följande,

  1. Håret på de områden som ska behandlas trimmas, om detta inte tidigare gjorts, så att överflödigt hår avlägsnas och kvar blir ca 1-2 mm hår.
  2. Området som ska behandlas delas upp i sektioner, för att systematiskt och noggrant kunna behandla området.
  3. Därefter appliceras en ultraljuds gel, för att ge bästa överföring från apparaten till det behandlade området.
  4. Hårborttagnings apparatens huvud placeras därefter på huden och dess styrka justeras utifrån hudtyp och område.
  5. När behandlingen är klar, tas apparaten bort och ultraljuds gelen torkas bort

Under pågående behandling kan du uppleva en känsla av små nålar som sticks, men över lag är behandlingen inte smärtsam. Direkt efter behandlingen kan huden kännas varm och ha en lätt rodnad. Detta är ett tecken på att behandlingen varit effektiv och detta avtar inom några timmar. Oftast känner man inget obehag och kan återgå till normala aktiviteter direkt.

Vad händer efter behandlingen

Det är inte ovanligt att håren fortsätter växa ett par dagar efter behandlingen, men håret kan också stanna av direkt. Efter ca 2-3 veckor lossnar håret av sig självt när hårresar muskeln i hårsäcken släpper resterna av håret. Det är först nu som man kan se resultatet av behandlingen. De hårsäckar som inte är i den växande fasen påverkas inte av behandlingen och dessa bildar nya hår som vanligt när de övergår till den växande fasen. Detta kan se ut som fläckvis utspridda hårstrån på det behandlade området.

En man ligger på mage och ska ta bort hår på ryggen

Är alla maskiner lika?

Principen för permanent hårborttagning med IPL eller Laser är den samma för flertalet maskiner, ljus leds ner i hårsäcken via melaninet i hårstrået och värmer upp hårsäcken, så att den dör eller kraftigt skadas. Samtidigt kyler maskinen ner huden för att minska smärtan och skydda huden. Det som skiljer är hur mycket ljus eller energi som leds ner till hårsäcken och därmed hur bra resultatet blir.

Fördelen med IPL är att det har ett ljus med brett spektrum och många våglängder, som är effektivt för många hud och hårtyper, det är dock inte lika koncentrerat eller starkt som laser. Fördelen med Laser är att ljuset är starkare och leds effektivare ner i hårsäcken, nackdelen är att Laser använder ljus på en våglängd, som inte alltid är bäst matchning för alla kunders hud och hårtyp. Flera olika våglängder används idag för permanent hårborttagning med Laser (694/755/808/1064), en del maskiner använder en av dessa, andra använder en kombination av dem, vilket gör att de fungerar olika bra för olika hud och hårtyper.

Du kan därför uppleva olika resultat efter behandling med olika maskiner. Det är också viktigt att den som utför behandlingen är korrekt utbildad, så att behandlingen utförs på rätt sätt, så att bäst resultat uppnås.

När ska man inte behandlas med IPL/Laser för permanent hårborttagning?

Om du har någon av följande kontraindikationer, skall du inte genomgå en behandling med IPL/Laser,

  • Tidigare hudtumör (melanom, skivepitelcancer och basaliom)
  • Diabetes typ 1 eller svår diabetes typ 2
  • Graviditet och amning
  • Keloidtendens och hypertrofisk ärrbildning
  • Pågående infektion i behandlingsområdet
  • Melasma / Kloasma
  • Inte nära ögon, direkt över läppar eller bröstvårtor
  • Inte över tatueringar eller permanent make-up
  • Medicinering med fotosensitiva läkemedel som roaccutan/akne
  • Tidigare reagerat med hyperpigmentering (t.ex vid ärr eller brännskada)
  • Solbränna
  • Stora åderbråck

Avslutningsvis

Permanent hårborttagning görs oftast med IPL eller Laser, där Laser generellt ger bäst resultat, då behandling med Laser är kraftigare och snabbare. Det är dock viktigt att tänka på att den som utför behandlingen skall vara certifierad hudterapeut (medlem i SHR), då Laser lättare kan orsaka brännskador på huden, eller att effekten uteblir, om behandlingen inte utförs korrekt.