Laser för hårborttagning

Reducerar och tar bort oönskad hårväxt på kropp och ansikte med hjälp av laser som slår ut hårrötterna.

På Olsen Beauty har vi två varianter av laser, en Diodlaser som är våglängd 808nm, samt en kombinerad med Diadlaser 808nm, Alexandrite 755nm och Yaglaser 1064 nm, vilket ger en kombination av de tre mest effektiva laser våglängderna i en enda applikator. 

Applikatorn med kombinerad laser riktar in sig på olika vävnadsdjup och strukturer i hårfollikeln. Först och främst genom att kombinera absorptions och penetrationsnivåerna för de olika våglängderna. 

Laser kan användas på alla typer av hud, alla typer av hår, oavsett hårfärg, diameter och djup.

Lasern är effektiv, snabb och säker. Laserljuset passerar genom huden och värmer upp pigment i håret. Värmen sprider sig från håret ned till hårrötterna som värms upp till ca 70° Celsius och dör.

Beroende på kund, kan vi som utbildad auktoriserad hudterapeut / laser terapeut avgöra vilken laser (ren Diodlaser eller kombinerad) som bäst passar till kundens hårtyp och hudfärg, för att ge effektivast behandling.

Temperaturen i hårrötterna bestäms av laserljusets dos. För att uppnå ett optimalt resultat med minsta möjliga risk för biverkningar är det viktigt att anpassa dosen till hud- och hårfärgen. I jämförelse med andra hårborttagningsmetoder är risken för hudskada mycket liten. Laser maskinens inbyggda kylsystem kyler nämligen ned själva huden under behandlingen.

Didolaser (808nm), Alexandrite (755nm) och Yaglaser (1064) är speciellt anpassad så att energin från laser strålen omvandlas till värme när den träffar pigmentet i håret och förstör hårsäcken. På det sättet får man ett permanent resultat. Vilken våglängd som effektivast leds ner i hårsäcken och omvandlas till värme, beror på kundens hud och hår typ.

Är håret borta för alltid med laser-hårborttagning?

Det finns inget som heter permanent hårborttagning utan man säger istället permanent hårreducering. Man kan aldrig säga att man inte får tillbaks något hår. Vid hormonella förändringar etc kan hårceller stimuleras och på så vis kan ny hårväxt börja växa. Håranlag som slumrat kan aktiveras på grund av hormonell påverkan såsom efter klimakteriet. Det rör sig då om helt nya hårstrån. Det som vi lyckas reducera bort är borta för alltid.

 

När ser man resultat med laser-hårborttagningen?

Cirka 15-20 dagar efter första behandlingen kan man se ett märkbart behandlingsresultat på 30% hårreducering. Hårstrån från vilande hårsäckar påverkas inte utan växer upp efter två till tre månader efter behandlingen. Då är det dags för nästa hårborttagningstillfälle med laser. Ofta fortsätter håren att växa ett par dagar efter laser-hårborttagningen eller så stannar de av. Håren lossnar på hårbottagningsområdet efter ca 2-3 veckor, när den lilla hårresarmuskeln släpper resterna av det som ligger kvar i hårsäcken. Då först kan man se det färdiga resultatet av en laser hårborttagningen.

Vilande hårsäckar påverkas inte av hårborttagningen utan bildar nya hår som vanligt. Man kan därför få hår på hårborttagningsytan igen, men då är det nya hårsäckar som hamnat i växande fas (anagen), dessa strån syns som sporadiskt utspridda strån.

Det bästa sättet att se resultatet av respektive hårborttagnings-behandling är att låta håren växa för att sedan lossna inom ett par veckor. De hår som fortsätter att växa ger en tydlig gräns på vad som behandlats och ifall något missats. 

Kan alla hudtyper och hårtyper behandlas med laser-hårborttagning?

Jo, Alla hudtyper i patriz skalan 1-6. Desto mörkare hår och ljusare hud desto snabbare och bättre behandlingsresultat får man. Hårborttagning är en effektivare metod på tjockare hår än på tunt hår. Håret måste alltid innehålla melanin (pigmentet som ger hårstrået dess färg) för att hårborttagningen ska vara effektiv. Därmed fungerar inte metoden på vita (väldigt ljusa hårstrån). Även rött hår kan vara svårt att behandla då det innehåller mindre pigment.

Riktigt mörk hud går inte att behandla med laser hårborttagning då den mörka huden absorberar energin eftersom den innehåller mycket pigment i huden. En viktig regel för hårborttagningen är att håret alltid måste vara mörkare än den omgivande huden.

Som vi skriver ovan finns det hårtyper/hudtyper som inte reagerar på hårborttagningen med det pulserande laser-ljuset. Det är därför viktigt att man har realistiska förväntningar inför hårborttagningen med laser.

I dagsläget är det bara diatermi och vaxning som fungerar på vita strån.

Varför måste man behandla flera gånger med laser- hårborttagningen?

Hårets växtfaser spelar en stor roll vid hårborttagning. Håret genomgår ständigt tre växtfaser; anagen, katagen och telogen. Växtfaserna kan variera från individ till individ. Den anagena fasen är hårets växtfas och det är bara hår som är i denna fas som reagerar på behandlingen med diodlaser. I den anagena fasen är hårroten i kontakt med papillan som ger roten näring och det är denna vi vill förstöra. Procentdelen av hår i den anagena fasen varierar stort mellan olika delar av kroppen.

I genomsnitt är cirka 30% av kroppshåret i den anagena fasen. Vid varje behandling förstörs normalt 60-90% av hårsäckarna i den anagena fasen. I genomsnitt krävs det ca 4-10 hårborttagnings-behandlingar med laser för de flesta att bli nöjda, och då under optimala förutsättningar (ljus hud med mörka och grova hår).

Ett hårstrå växer under en viss tid för att sedan vila några månader innan det ramlar av. Hår växer och vilar olika länge på olika delar av kroppen, och detta är dessutom individuellt från person till person. När man behandlar ett område så vet man inte vilka hår som befinner sig i växtfas (anagen fas) eller i vilofas (katagen fas). Behandlingen tar endast på de växande håren. Man måste därför upprepa hårborttagnings-behandlingen på samma område vid flera tillfällen.

Det är nödvändigt att man upprepar hårborttagningen med laser eftersom endast hårstrå i tillväxtfas behandlas. Man får en successiv uttunning av hårväxten. Hur många hårborttagnings-behandlingar som behövs är individuellt och varierar beroende på vilket område som behandlas samt på hårets färg och tjocklek. I genomsnitt krävs det 4-10 hårborttagningar laser på en kund som är optimal, det vill säga har ljus hud med grova och mörka hår. 

Vid riktigt kraftig hårväxt, till exempel skäggväxt, kan det också krävas fler hårborttagnings behandlingar på grund av att man här måste gå igenom många faser innan en uttuning märks. 

Mjukt, fjunigt hår i ansiktet är också svårare att behandla och kan kräva fler behandlingar. I vissa fall avråder man behandling av tunna och fjuniga hår. Detta görs när man är osäker på att hårstrået verkligen kan absorbera tillräckligt med energi för att förstöra dermal papilla (bindvävspapillen). 

 

Vad kan man förvänta sig efter en diodlaser -hårborttagning?

Direkt efter din laser hårborttagning kan huden kännas varm och du kan få en lätt rodnad. Man kan ibland uppleva en lätt stickande känsla. Detta är ett tecken på att laser hårborttagningen varit effektiv och detta avtar inom några timmar och huden normaliseras. Oftast känner man inget obehag efter diodlaser hårborttagningen och du kan utan problem fortsätta med dina vanliga aktiviteter.

 

Vad händer om jag solar före laser hårborttagning?

Har man vistats i sol eller solarium så har man aktiverat sitt melanin i huden och melaninhalten ökar. I samband med detta ökar risken för brännskada betydligt. Man skall helst vara så blek som möjligt, och inte ha solat på minst 4 veckor innan en diodlaser hårborttagning.

Vilka är kontraindikationerna på laser-hårborttagning?

 • Tidigare hudtumör (melanom, skivepitelcancer och basaliom)
 • Diabetes typ 1
 • Svår diabetes typ 2
 • Graviditet och amning
 • Keloidtendens och hypertrofisk ärrbildning
 • Pågående infektion i behandlingsområdet
 • Melasma / Kloasma
 • Inte nära ögon
 • Inte över tatueringar eller permanent make-up
 • Medicinering med fotosensitiva läkemedel som roaccutan/akne
 • Tidigare reagerat med hyperpigmentering (t.ex vid ärr eller brännskada)
 • Solbränna
 • Stora åderbråck
 • Ej direkt över läppar eller bröstvårtor
 • Ej behandla över eller for nära en tatuering eftersom du kan få en brännskade på behandlingsområdet.